SETVA AGAVA

 1. Priprema supstrata za sejanje agava obavlja se na sledeći način: pomešati jednake količine zemlje za cveće, peskai lomljene cigle / granita / perlita. Obavezno sterilisati pripremljen supstrat. To možete uraditi u mikrotalasnoj pećnici oko 3 minuta ili u rerni oko 45 minuta.
 2. Pripremljene posude za sejanje napuniti supstratom ali pritom pazite da ostavite malo prostora do vrha, bar 2 cm. Obilno zalijte i ostavite da se voda ocedi.
 3. Poređajte semena agave, ali ostavljajte bar 1 cm prostora između svake semenke. Zatim ponovo prekrijte supstratom semenke u tankom sloju i na kraju pospite tanak sloj sitnog šunka, ne krupnijeg od 3mm. Ponovo zalijte.
 4. Za klijanje semena najvažnija je vlažnost. Održavanje vlažnosti najbolje ćete postići tako što ćete posudu sa semenom prekriti komadom stakla, najlonom ili kesom.
 5. Posudu sa semenom staviti na toplom mestu, ali ne na direktnom suncu. Temperatura koja je potrebna za klijanje agava je 25° i više.
 6. Klijanje može početi već nakon 4 dana od sejanja, ali je češći slučaj da počne nakon 10 dana pa do dve nedelje. Ukoliko za dve nedelje neka semenka ne isklija verovatno nikada ni neće.
 7. Za dve nedelje nakon sejanja uklanja se staklo koje nam je čuvalo vlažnost.
 8. Agave gajene iz semena počinju kao jedan list. Prazna ljuska semena može dugo ostati na vrhu biljke, a možete je i nežno sami skinuti, ali to nije neophodno.
 9. Potrebno im je svakodnevno orošavanje, supstrat im se ne sme potpuno osušiti. Takođe je bitno obezbediti im dovoljnu količinu svetlosti u toku dana, ali ne smeju ići na direktno sunce još nekoliko meseci. Za agave je bitno ne menjati im režim svetlosti dok su u ovom osetljivom periodu. Znači trudite se da im svakoga dana obezbedite sličnu količinu svetlosti.
 10. Klijanci agave imaju tendenciju ka padanju što za njih može biti pogubno, to možete sprečiti tako što ćete ubaciti malo krupnije kamenčiće oko biljaka.
 11. Nakon 4 nedelje od klijanja oni počinju izbacivati novi list pa i počinju ličiti na agave. Ipak tek nakon izbacivanja trećeg lista agave će ličiti na svoje roditelje.
Nema na zalihama
Browse Wishlist
Nema na zalihama
Nema na zalihama
дин.175