Setva adeniuma

 1. Seme se potopi 1-4 sata u mlakoj vodi sobne temperature mada moze i nesto toplije ali ne u vreloj vodi. Ovo ce ubrzati klijanje za dan-dva. Nemojte se brinuti ako seme ne tone, seme adeniuma obicno pliva i posle potapanja za razliku od mnogih drugih semena.
 2. Mozete koristiti bilo kakav supstrat sve dok je drenaza jako dobra. Kokosov treset je idealan ili kupovna zemlja za kaktuse. Standardna kupovna zemlja za cvece moze da prodje u pocetku ali kasnije i tokom zime moze praviti problem jer drenaza nije zadovoljavajuca.
 3. Plasticne case ce za prvih par meseci biti sasvim dovoljne i nema potrebe za velikim saksijama, samo je bitno da se na dnu izbuse rupe. Dubina zemlje od 4-5 centimetara je sasvim dovoljna za prvih par meseci rasta.
 4. Supstrat prvo zalijte da se slegne a zatim postavite seme VODORAVNO na zemlju i NE PRITISKAJTE. Zatim prekrijte seme vrlo tankim slojem supstrata – par milimetara je sasvim dovoljno, ne preko pola centimetra. Ponovo zalijte i pazite da mlaz vode ne pomeri seme ili ga otkrije. Prskalice ce odlicno posluziti u tu svrhu. Slobodno zalijte sve dok voda ne pocne da tece iz saksije/case.
 5. Ostavite saksiju par minuta da visak vode iscuri.
 6. Odrzavajte VLAZNOST supstrata tokom klijanja. Mozete casu prekriti najlonom i vezati gumicom kako bi vlaznost bila visoka. Ovo je NAJBITNIJI KORAK za klijanje i najvise utice na procenat klijavosti.Zemlja ne sme da se osusi dok seme ne proklija i uvek mora biti vlazno (ali nikako ne treba da pliva u vodi). Meni licno se kao najbolja kombinacija za klijanje pokazalo zvono za tortu ispod kojeg stavim male saksije ili case I u tom slucaju ne mora da se stavlja najlon na njih jer zvono ima sasvim dosta vlage ispod a i dovoljno vazduha. Takodje kao dobra kombinacija moze da prodju i one plasticne providne kutuje u kojima se u prodavnicama pakuju gotove salate i slicno. Dovoljno su duboke za zemlju a imaju i poklopac koji se zatvori zbog vlaznosti. U tom slucaju moze da se seje direktno u te kutije na razmaku od 2.5 do 3 cm.
 7. Svaki dan otkrijte najlon radi svezeg vazduha na po 10-20 minuta a zatim ponovo prekrijte. Ukoliko se supstrat ne susi u toku klijanja vec je konstantno vlazan znaci da ste sve dobro odradili. Ali ukoliko primetite da se supstrat susi na povrsini obavezno poprskajte malo jer seme ne sme biti u suvom supstratu.
 8. Saksija mora da bude na sto svetlijem mestu ali NIKAKO na direktnom suncu jer ce se seme skuvati u vrucoj zemlji a kada proklija klijanac ce da izgori. Idealna temperatura klijanja je 25 do 35 stepeni. Nije problem ukoliko tokom noci to padne na do 17-18 stepeni ali je pozeljno da tokom dana bude preko 25. Seme ce proklijati i na sobnoj temperature od 21-22 stepena ali ce to produziti vreme klijanja i vrlo verovatno smanjiti klijavost.
 9. Najveci broj semenki ce isklijati izmedju 3. i 5. dana ukoliko ste obezbedili optimalne uslove. Ukoliko je vlaznost bila slabija ili temperatura nije prelazila 25 stepeni klijanje ce trajati duze ali ne bi smelo da bude duze od 10 dana… Postoje primeri i kada je semenka proklijala i posle nekoliko meseci ali to nije cest slucaj.
 10. Kada seme proklija mozete ostaviti najlon jos dan-dva a posle toga slobodno sklonite i vise ne prekrivajte.
 11. Kada seme proklija obicno ce samo izbaciti ljusku semena sa listova ali ponekad se “zaglavi” I listovi ne mogu da se otvore. Ako posle 2-3 dana ljuska semena ne padne slobodno je NEZNO sklonite inace moze doci do umiranja klijanca. Ovo cete najlakse uraditi tako sto cete prvo naprskati biljku da ljuska omeksa a zatim lagano noktom ODOZDO pogurati ljusku koja ce lako skliznuti. Ako vucete ljusku odozgo vrlo lako mozete da pokidate listice (Cak i ako ih pokidate nemojte bacati biljku nego joj dajte sansu da pusti nove)
 12. Prva 2-3 meseca nakon klijanja klijanci trebaju da budu na jako svetlom i toplom mestu do 38 stepeni ali ne na direktnom suncu. Tek posle 2-3 meseca mozete lagano navikavati biljku na sunce ali prvo na po sat-dva rano ujutru ili kasno uvece kada sunce nije prejako.

Odrzavanje adeniuma:

Svetlost i toplota:
Najbitnije za brz rast mladih biljaka je dosta svetlosti i sto visa temperatura. Ukoliko sejete tokom zime kada su dani kraci probajte da biljku stavite blizu jake sijalice ili uz prozor koji ima najvise svetlosti u toku dana. Ukoliko biljka nema dovoljno svetlosti onda ce se vise izduzivati nego rasti u sirinu. Nakon otprilike 2-3 meseca biljke pocnite da privikavate na direktno sunce ali u toj ranoj fazi nikako da budu ceo dan na suncu. Pokusajte da ih postavite na mesto gde ce biti obasjani 1-2 sata dnevno u do 5-6 meseci rasta. Nakon toga biljku mozete ostavljati i duze na direktno sunce a kada biljka ima godinu dana moze konstantno biti na suncu (naravno ukoliko je pre toga naviknuta).
Toplota je jako bitna i idealna temperatura je 25 do 35 stepeni. Kada dnevne temperature prelaze 35 stepeni pozeljno je da se biljka skloni sa direktnog sunca jer moze doci do opekotina. Kada su niske temperature u pitanju adenium izdrzava do 10 stepeni pa ukoliko nocne temperature pocnu da padaju ispod 10 stepeni vreme je da se biljka unese u kucu. Starije biljke su nesto izdrzljivije i prezivece i par noci ispod 10 verovatno ali je svakako pozeljno da ih unesete unutra.

Zalivanje:
Iako se smatra pustinjskom biljkom adenium voli dosta vode. Sto je vreme toplije i suncanije to je pozeljno i zalivati cesce. Najvaznija stvar je drenaza zemlje. Ako je drenaza jako dobra i visak vode brzo otice onda mozete zalivati cak i na dnevnoj bazi. Medjutim, najsigurnije je da to ipak bude na svaka 2-3 dana tokom leta. Jednostavno, sacekajte da se supstrat prosusi pa onda zalijte, bilo da je to jednom dnevno ili jednom nedeljno. Ukoliko zemlja ima losu drenazu i koren je konstantno u vodi onda ce istruleti i to ce biti kraj. Kada su mlade biljke u pitanju do nekoliko meseci starosti one dosta bolje podnose visak vode tako da nikako nemojte da dozvolite da se supstrat skroz prosusi.

Supstrat:
Adenium ce lepo ziveti u prakticno bilo kakvom supstratu sve dok je prozracan da koren moze da dise i sa dobrom drenazom.Dobra varijanta je neki “kaktus miks” u kojem ima kvarcnog peska.Mozete koristiti i bilo kakav pesak, perlit, lomljenu ciglu ili bilo sta granulacije 2-4 milimetra sto ce poboljsati drenazu i pomesati to sa kupovnom zemljom za cvece. Kokosov treset je takodje odlican izbor s tim sto u njemu nema nikakvih hranljivih materija pa je djubrenje na nedeljnom nivou obaveza.

Prihrana:
Adeniumi dobro reaguju na prihranu ali kod njih vazi pravilo da je bolja cesta i slabija prihrana. To znaci da djubrivo koje kupite mozete razblaziti upola manje nego sto je naznaceno na pakovanju pa cak i vise od toga. Najbolja varijanta je ujednaceno djubrivo sa jednakim promerom makroelemenata NPK i sa dodatkom mikroelemenata kao sto su magnezijum i kalcijum. Na primer NPK 10-10-10 ce biti sasvim dobar izbor. Ukoliko ne pronadjete nesto odlucite se za djubrivo koje ima vise N i P elemenata. N je za rast biljke a P je za cvetanje kao i za jacanje korenovog sistema.

Prezimljavanje:
Najcesci uzrok smrti adeniuma je kombinacija hladnog vremena sa preteranim zalivanjem. Ukoliko preko zime imate niske nocne temperature ili ni tokom dana nisu visoke mozete skroz smanjiti zalivanje cak I na jednom mesecno. Ukoliko je jako toplo I svetlo mesto gde je adenium mozete zalivati skoro kao i tokom leta.

Browse Wishlist
Nema na zalihama
дин.500
Nema na zalihama
дин.250
Nema na zalihama