SEJANJE PALMI
1. Za sejanje semena palme preporučljivo je koristiti hranljiviju zemlju. Seme će isklijati u bilo kakvoj zemlji sve dok ima dovoljno vlage, ali ukoliko joj obezbediti malo hranljiviju zemlju vaša mala biljka će brže i bolje rasti. Mešavina bi trebala da sadži običnu baštensku zemlju u najvećoj količine, malo humusa, peska, sitnijeg šljunka, perlita. Možete koristiti i kupovnu zemlju ali birajte neku kvalitetniju. Dodavanjem šljunka i perlita povećavate propusnu moć pa to sprečava truljenje korena. Kokosov treset možete koristiti dok seme ne isklija ali ono nema hranljivih materija pa je ubrzo nakon nicanja potrebno klijanike presaditi.
2. Pre setve potrebno je sterilisti supstrat. Možete koristiti kupovne fungicide, ali je ipak najjeftiniji način jednostavno zapeći supstrat u rerni oko 45 minuta (na temperaturi od bar 180° C) ili u mikrotalasnoj pećnici na najvećoj jačini oko 3 minuta. Nakon sterilisanja ohladiti supstrat i obilno zaliti.
3. Obezbedite im nešto dublje posude kako ih ne biste morali presađivati brzo po klijanju jer im je u tom periodu koren tanak i osetljiv.
4. Postoji više načina za sejanje semena palmi. Možete seme dugo držati u vodi sve dok ne počne da klija. Drugi način je da u kesu sa zip zatvaračem ubacite parče mokre vate i seme, ostavite na toplom i čekate da pusti klicu. I treći način je da nakon držanja u vodi bar 24h stavite seme u vlažnu zemlju. Poslednji način je najsporiji.
5. Seme sejate na dubini od oko 1-2 cm. Ukoliko je već pustilo klicu onda vodite računa da klica ide ka dole.
6. Vlažnost semena koje još nije isklijalo a nalazi se u zemlji, možete održavati poklapanjem posude staklom, kesom, folijom i slično.
7. Temperatura na kojoj treba stajati seme koje želite da isklijate je iznad 25° C i bez velikih oscilacija. Seme će početi da klija za oko mesec dana. Nekim vrstama je potreno i po više meseci za klijanje, na primer Batia Odorata ne pokazuje napredak i po 8 meseci. Dok na primer Washingtonia Filfera može početi da klija već za dve nedelje.
8. Kada mlada biljka počne da izviruje iz zemlje trebate je postaviti na svetlo mesto kako bi pravilno rasla. Povremeno orošavajte ili zalivajte, zemlja ne treba biti suva duže vreme. Izbegavajte direktne sunčeve zrake.
9. Nakon nicanja držati ih na toplom još nekoliko meseci, ako sejete u toku zime onda sačekajte do leta sa iznošenjem. Kada napune godinu dana zimu preživljavaju u prohladnoj prostoriji.
ODRŽAVANJE PALMI
Mesto: Odrasle palme vole direktne sunčeve zrake, ali vodite računa da je ne stavite odmah na popodnevno sunce, neka to bude postepeno. Lako se gaji u saksijama i žardinjerama. Može ići i u baštu, ali zimi se mora uneti.
Supstrat: Potrebno joj je malo više hranljivih materija. Može preživeti i u siromašnijoj zemlji ali neće pravilno rasti. Obezbedite joj malo humusa (ne čist humus već ga dodajte u ostale sastojke), ali i dobru drenažu.
Zalivanje: Leti se zalivanje vrši kada vidite da je zemlja suva. Za vreme toplog perioda to se obavlja na svaka dva do sedam dana. Bolje je zaliti većom količinom vode a ređe, nego svaki čas po malo. Voda se ne sme dugo zadržavati oko korena inače počinje da truli. Preporučuje se da se zaliva odstajalom vodom ili kišnicom.
Prihrana: prihranjuju se leti, dva do tri puta mesečno. Bitno je da sredstvo za prihranu sadrži dovoljnu količinu azota jer on daje lepu boju listovima. Koristite tečno đubrivo za saksijske biljke.
Presađivanje: Palme možete presaditi svake dve do tri godine, najbolje u proleće. Birajte im dublje saksije, širina nije toliko bitna. Palmu morate presaditi ukoliko vidite da joj korenje izviruje kroz rupice za odvod vode.
Prezimljavanje: Tek iznikle biljke zimi držite na svetlom i toplom mestu, dok odrasle ( starije od godinu dana) ostavljate u negrejanoj prostoriji i zalivanje se u tom periodu svodi na minimum