SEJANJE PACHYPODIUMA
1. Pre sejanja Pachypodiuma potrebno je semenke potopiti u vodu koja ima temperaturu oko 30° C. Držite ih u vodi otprilike 3 sata. Najbolje ćete videti da su spremne za sejanje kada većina semena potone na dno. Poželjno je da voda u kojoj potapate ne bude hlorisana.
2. Podloga za klijanje treba sadržati zemlju za kaktuse, pesak i kamenčiće (perlit ili komadiće cigle). Sterilišite sve sastojke u mikorotalasnoj pećnici na 3 minuta ili rerni na 180° oko 45 minuta. Ohladiti supstrat. Takođe se prilikom sterilisanja može koristiti i fungicid.
3. Posude za sejanje trebalo bi biti dubine oko 5cm. Bitno je da ih nikada ne napunite do vrha već da ostavite slobodan prostor od bar 1cm. U jednoj posudi na primer 4×4 možete posejati 8 semenki.
4. Na dnu posude pospite sloj kamenčića, što pospešuje bolje oticanje viška vode. Zatim sipate sloj zemlje za kaktuse, pa zalijte prskalicom (potrebno je da voda počne da izlazi na dno posude). Nakon toga ide sloj peska, ponovo nakvasite. Preko ovog sloja položite seme, bitno je da bude vodoravno postavljeno. Seme ćete na kraju pokriti još jednim tankim slojem peska, oko 3-5mm. I ponovo navlažite pesak prskalicom.
5. Pokrijte posudu providnom folijom, kesom, staklom ili slično kako bi vlažnost ostala u posudi, što je jako bitno za klijanje.
6. Odaberite mesto sa temperaturom između 20 i 25° C, ne direktno sunce ali osvetljeno.
7. Klijanje može početi najranije za 5 dana od sejanja, ali to može potrajati i duže. Kada većina semenki nikne uklonite foliju kojom ste održavali vlažnost.
8. Klijanicima morate održavati vlažnost supstrata i držati ih podalje od direktnog sunca nekoliko meseci.
9. Mlade biljke će relativno brzo rasti. Kada dostignu visinu od na primer 3cm možete ih presaditi u zasebne saksije praveći im istu kombinaciju zemlje kao prilikom sejanja.
ODRŽAVANJE PACHYPODIUMA
Mesto: Odrasla biljka Pachypodium može da izdrži jako letnje sunce. Međutim potrebno je postepeno je privikavati na to kako se ne bi desilo da dobije opekotine i počne da suši odbacuje listove. Leti je potrebno obezbediti joj osunčano mesto u dvorištu ili na terasi, a zimi se mora uneti u kuću.
Supstrat: Ova biljka u prirodi raste na siromašnom peskovitom tlu pa je potrebno obezbediti joj slične uslove. Najbolja mešavina je ona koja se nalazi u miksu za kaktuse uz dodatak još jednog sloja peska na površini. Kako biste poboljšali propusnost supstrata dodajte i malo perlita ili kamenčića ili nešto drugo čime ćete povećati drenažu. Koren ove biljke ne trpi predugo da bude mokar pa je neophodno obezbediti vodi da lako prolazi kroz supstrat.
Presađivanje: Ove biljke se presađuju u proleće kada sunčeva svetlost dnevno traje bar 12 sati. Tada birate malo veću saksiju od prethodne. Vodite računa da se biljka presadi na istoj visini na kojoj je i bila.
Zalivanje: Pravila zalivanja su ista ona koja važe za kaktuse i ostale biljke sa kaudeksom. Leti traži nešto obilnija zalivanja, i tu uvek važi pravilo ređe zalivanje sa većom količinom vode. Obavezno sačekati da se zemlja prosuši od prethodnog zalivanja. Nikako ne ostavljati vodu u podmetaču. Zimi se zalivanje svodi na minimum, ali se prati stanje biljke pa se po njoj vidi da li je žedna.
Prezimljavanje: Ova biljka nije zimootporna i neophodno je uneti je čim temperatura padne ispod 10°C. Zimuje u toplijoj prostoriji ali što dalje od izvora toplote. Idealno mesto je istočni prozor. Ukoliko ne možete da joj obezbedite ove uslove možete je staviti u negrejanoj prostoriji ali onda zalivanje potpuno prestaje do proleća. Jedno zalivanje u hladnoj prostoriji može biti pogubno. Zimi najveći broj vrsta odbacuje svoje listove i to se najčešće dešava biljkama koje se nalaze u hladnoj prostoriji a ređe onima koje su nešto toplijoj. To je normalna pojava, na proleće će vratiti stari izgled. Obavezno joj obezbedite što više svetla kako se ne bi deformisala.
Prihrana: Odgovara joj prihrana za kaktuse, jednom mesečno za vreme letnjih meseci