SEJANJE MESEMBS – LITHOPS, ARGYRODERMA, TITANOPSIS ….
1. Supstrat u kojem ćete sejati mesembse mora imati dva sastojka i to u jednakoj razmeri. To su treset i pesak (koji je potrebno prosejati do veličine 1mm). Ovoj mešavini bilo bi dobro dodati perlit ili lomljenu ciglu zbog bolje drenaže.
2. Kako ne bi došlo do pojave gljivica neophodno je pripremljeni supstrat sterilisati. Najjednostavniji i najjeftiniji način jeste da se supstrat zapeče u rerni na oko 180° C u trajanju od 45 minuta ili u mikrotalasnoj pećnici, dovoljno je 3 minuta. Obavezno je supstrat ohladiti nakon toga.
3. Posude za ovo seme ne moraju biti velike niti duboke. Dovoljna dubina za početak je 3 cm. Pošto je seme jako sitno moraćete sve iz kesice da posejete u jednu posudu, a njima to i odgovara. Slobodno može ići i do 100 semenki na jednu posudu 5*5 cm.
4. Posudu treba napuniti supstratom, ali vodite računa da ostane bar 2cm do vrha. Lagano pritisnite supstrat kako bi se slegao, ovo je najbolje uraditi nekim ravnim predmetom a ne prstima. Sada treba lagano posuti kamenčiće granulacije do 5mm, koji će služiti za pridržavanje mladih biljaka.
5. Zalivanje supstrata obavlja se potapanjem u posudu sa kišnicom ili prokuvanom ohvađenom vodom sa česme. Kada gornji sloj počne da se sija znači da se supstrat pravilno natopio vodom. Izvadite i ostavite par minuta da se višak vode ocedi.
6. Seme možete posuti na dva načina. Prvi – presavijete parče papira na kome ste posuli seme i lagano ravnomerno sipate tako što ćete lupkati po papiru. Drugi – u kesicu sa semenom sipate malo sitnog peska, promućkate i onda istresete sadržaj kesice. Seme će pasti između kamenčića na supstrat.
7. Održavanje vlažnosti je neophodno za klijanje. To možete postići providnim staklom, folijom, kesom i slično.
8. Posudu smestite na svetlo mesto i na temperaturi oko 25° C. Temperatura može biti i niža noću. Nikako ne stavljajte posudu na direktno sunce.
9. Seme će početi da klija već za 5 dana, ali se klijanje nastavlja još oko meseca dana.
10. Provetravanje posude trebate početi za oko mesec dana od početka setve, i to trebate činiti svakodnevno. Posle mesec dana provetravanja možete ih potpuno otkriti.
11. Narednih 4 meseca morate stalno voditi računa o malim biljkama, sunce nikako ne sme doći do njih niti im površinski sloj biti skroz suv. To može biti pogubno za njih.
12. Ne morate ih presađivati narednih godinu dana, pa i duže, osim ako vidite da im je preterano tesno.
13. Kada napune godinu dana većina sejanika će početi presvlačenje.
ODRŽAVANJE
Mesto: Potrebno im je jako svetlo mesto ali izbegavajte direktno sunce. Ukoliko im ne obezbedite dovoljno svetlosti (naročito dok su mlade) ove biljke će se izdužiti i deformisati. Zahtevaju i dobro provetravanje.
Supstrat: Uspevaju u zemlji za kaktuse. Najbolje im odogovara jednaka količina peska i zemlje. Kod starijih biljaka možete koristiti i krupnije kamenčiće.
Zalivanje: Zalivaju se tek kada se zemlja dobro osuši i ako je toplo. Zalivanje treba trajati od aprila do novembra nakon čega se potpuno prestaje. Vole obilno zalivanje.
Prihrana: dovoljno je samo jednom u periodu vegetacije (od aprila do novembra) i to đubrivom koje ima NPK odnos 6:8:23 i slično.
Prezimljavanje: Odvija se u suvoj prostoriji sa dosta svetlosti. Temperature potrebne za prezimljavanje su od 5 – 10° C. U periodu mirovanja ne zalivaju se.
Presađivanje: Mogu izdržati u jednoj saksiji sve dok je ne napune potpuno. Presađuje se u broj veću i dublju saksiju.
Cvetanje: Najveći broj vrsta cveta od septembra do novembra. Nakon cvetanja treba prestati sa zalivanjem sve do proleća.