SEJANJE MASSONIE
1. Susptrat za sejanje ove biljke mora biti dobro dreniran. Zato se najčešće koristi supstrat za kaktuse pomešan sa perlitom radi bolje propusne moći. Ovaj miks možete napraviti i sami od sledećih sastojaka: baštenska zemlja, pesak i kamenčići (ili perlit, krhotine cigle, crepa i slično). Za isklijavanje semena možete koristiti i kokosov treset koji ima jako dobru propusnost vode, ali on nema hranljive materije pa je onda neophodno biljku presaditi brzo nakon klijanja, što može da predstavlja rizik od oštećenja. Međutim ukoliko vidite da miks koji ste napravili, i pored svih sastojaka ne propusšta dobro višak vode, možete dodati malo kokosovog treseta kako bi se drenaža povećala.
2. Sterilizacija supstrata je obavezna kako bi se sprečio jedan od glavnog razloga propadanja klijanaca a to je pojava algi i bakterija. Postoji više načina da ovo uradite. Možete koristiti fungicid, rastvoriti ga u vodi i prskalicom dobro pokvasiti supstrat. Možete supstrat ubaciti u mikrotalasnu pećnicu na 3 minuta ili u rernu na 180° C u trajanju od 45 minuta. Nakon sterilizacije ohladite supstrat.
3. Posude u kojima ćete sejati mogu biti bilo kakave sve dok imaju rupe na dnu za oticanje viška vode. Vodite računa da ih ne napunite do vrha već ostavite bar 2 cm praznog prostora kako biste obezbedili mesto biljkama koje prve proklijaju. Supstart u posudi dobro nakvasite i položite semenke. Nije potrebno dodatno pokrivanje semena supstratom već ih samo blago utisnite u supstrat.
4. Pokrijte posudu komadom providnog stakla, kesom, folijom ili slično zbog čuvanja vlažnosti unutar posude. Provetravajte dnevno po 15 minuta.
5. Za klijanje semena treba obezbediti svetlo mesto sa oscilacijama u temperatiri od 20° C preko dana do 10° noću. Ukoliko seme nema ove uslove najverovatnije da do klijanja neće doći.
6. Ukoliko je seme sveže i posejano na opisan način onda će početi da klija za oko 2-3 nedelje.
7. Kada seme proklija možete ukloniti staklo kojim ste održavali vlagu. Mladu biljku stavite u sobi u kojoj temperatura ne prelazi 20° C i održavajte vlažnost supstrata.
8. Tokom prve godine od sejanja biljka će imati samo jedan list cilindričnog oblika. Kako postaje starija list će se povećavati sve dok ne počne da izbacije drugi list. Tada je vreme za presađivanje, pre toga nije potrebno.
9. Mlade biljke čuvajte od mraza i od direktnog sunca. Ovo je biljka koja raste zimi a leti miruje pa joj obezbedite dobre uslove za njen razvoj.
ODRŽAVANJE MASSONIE
Mesto: Odrasla biljka može da izdrži i jako direktno sunce ali i polusenku. Mlade biljke treba ipak držati u zaseni.
Zalivanje: Zimi zalivati redovno, ali ne pre nego što se osuši supstrat. Koren ne trpi dugo zadržavanje vode, pa jako brzo počinje da truli. U kasno proleće se prestaje sa zalivanjem i ponovo počinje tek krajem septembra. Prilikom zalivanja ne bi trebalo koristiti vodu sa česme, već samo destilovanu vodu ili kišnicu, a ako nemate ni jedno ni drugo možete vodu sa česme prokuvati i ohladiti pa njome zaliti biljku. Voda ne sme teći preko listova i ulaziti u sredušte biljke već direktno na susptrat. Ako niste sigurni kako ovo izvesti a ne ugroziti biljku možete zalivati potapanjem saksije u posudu sa vodom.
Susptrat: Najbolji supstrat za ovu biljku je onaj koji se koristi za kaktuse uz dodatak sastojaka koji obezbeđuju drenažu zemlje, na primer kamenčići, perlit, keramičke krhotine… Dobro bi bilo na dno saksije staviti sloj kamenčića.
Prihrana: Ova biljka kao zimorastuća prihranjuje se za vreme jesenjih i zimskih meseci, jednom mesečno prihranom koja ne sadrži fosfor.
Prezimljavanje: Gore je već objašnjeno da ova biljka ima period mirovanja kada je najtoplije ali trpi visoke temperature. Zimi je treba držati sa kaktusima, na temperaturi oko 10° C bi bilo idealno u nekom zatvorenom stakleniku ili slično. Inače ona može da podnese do -10°C ali ne na otvorenom prostoru i ne dok je relativno mlada biljka.
Presađivanje: Svake treće godine.