SEJANJE KAKTUSA
1. Supstrat za sejanje kaktusa može se dobiti mešanjem zemlje za cveće, sitnog građevinskog peska (granulacije do 2 mm) u jednakom procentu i dodavanjem komadića lomljene cigle, crepa ili kupovnog perlita. Ovaj poslednji sastojak je veoma važan za kaktuse jer omogućava bolju drenažu supstrata. Ukoliko supstrat nema dobru propusnu moć postoji mogućnost da većina klijanika ne poživi dugo. Ako vam je lakše možete i jednostavno kupiti gotovu zemlju za kaktuse.
2. Sada treba pristupiti sterilizaciji supstrata kako bi se izbeglo stvaranje gljivica koje mogu potpuno uništiti svo seme. Možete koristiti bilo kakve fungicide koje nađete u radnjama. A dovoljno je i prosto supstrat ispeći u mikrotalasnoj pećnici bar 3 minuta ili rerni bar 45 minuta. Neophodno je supstrat nakon toga ohladiti.
3. Posude za sejanje kaktusa mogu biti bilo kakve. Ne zahtevaju čak ni posebnu dubinu, dovoljno je bar 4 cm. Ono što je bitno jeste da posuda ima na dnu otvore za ispuštanje viška vode, što više to bolje. Kako se rupe ne bi zapušile od supstrata dno posude možete posuti kamenčićima srednje veličine. Jedna posuda može da primi više semenki kaktusa, nema potrebe razdvajati ih, a nije ni preporučljivo jer oni vole da su zbijeni.
4. U izabranu posudu sipajte pripremljeni supstrat, protresite posudu i blago zapljeskajte površinu kako bi se zemlja slegla, ne sme ostati vazduha. Vodite računa da ne prepunite posudu već ostavite bar 2 cm do vrha.
5. Zalijte supstrat obilno i ostavite da se ocedi višak vode. Preporučuje se zalivanje potapanjem posude.
6. Seme kaktusa položite na vlažan supstrat i lagano utapkajte nekim ravnim predmetom, nikako prstima. Obično nije potrebno dodatno pokrivati semena još jednim slojem supstrata, osim za krupnije seme.
7. Održavanje vlažnosti supstrata možete postići providnim staklom, folijom, kesom i slično. Bitno je da ima dovoljno prostora između supstrata i stakla. Kapljice vode koje se stvaraju na staklu pokazuju da li je količina vlažnosti dovoljna ili se mora supstrat dodatno zaliti.
8. Posudu sa semenom treba postaviti na svetlom mestu, ali ne na direktnom suncu. Temperatura potrebna za klijanje semena kaktusa mora biti iznad 20° C. Kaktuse možete uzgajati iz semena u bilo koje doba godine, ukoliko možete da im obezbedite pomenutu toplotu i vlažnost, a kasnije i svetlost bar 10 sati dnevno. U zimskom period ovo možete postići veštačkim svetlom odnosno možete posudu sa kaktusima staviti ispod sijalice.
9. U zavisnosti od vrste kaktusa, počeće da niču za nedelju dana ili čak i za nekoliko meseci.
10. Dok klijanje ne počne posudu ne smete otvarati. Kada prvi kaktusi počnu da izviruju postepeno provetravajte svakoga dana, ali ne tako što ćete potpuno otklopiti posudu i izložiti ih spoljnoj klimi već vrlo malo otvorite, sutradan malo više I sve tako. Ukoliko odmah potpuno izložite male kaktuse spoljnoj klimi više od 80% njih će sigurno uginuti, a ostali će zakržljati. Posudu možete potpuno otvoriti kada sami uvidite da su vaši kaktusi dovoljno ojačali. Smatra se da je za najbolje rezultate potrebno držati ih poklopljene i pod jakim svetlom bar 6 meseci.
11. Mlade kaktuse nije potrebno pikirati sve dok se ne ukaže potreba za tim. Što znači da mogu ostati i po dve godine zajedno.
12. Tek isklijale biljke nisu toliko osetljive na vodu kao odrasle i ne smete dozvoliti da im se supstrat skroz osuši. Najbolje bi bilo orošavati svakodnevno.
ODRŽAVANJE KAKTUSA
Mesto: Kao što je već poznato, kaktusi su tropske biljke pa mogu podneti veoma visoke temperature. Slobodno ih možete držati na jakom direktnom suncu, ali nije preporučljivo odmah ih izneti na popodnevno sunce, već moraju imati nekoliko dana privikavanja, naročito mlade biljke. Najbolje je izneti ih čim prođu poslednji mrazevi, znači negde krajem marta.
Supstrat: kaktusi vole siromašna propusna zemljišta. Najbolje im odgovara mešavina baštenske zemlje i građevinskog peska u razmeri 1:1. Tu treba dodati i kamečiće ili perlit zbog bolje drenaže.
Presađivanje: Oni vole gužvu i ne morate ih presađivati i po nekoliko godina. Prevelike saksije im smetaju, pa za njih važi pravilo da saksija može biti veća svega 1 cm oko biljke. Ukoliko mislite da mu fali zemlje, podignite celu biljku sa sve postojeće zemlje i na dnu dodajte svežeg supstrata.
Zalivanje: Leti zalivanje mora biti redovno, u proseku 3 puta nedeljno, kada su temperature vazduha visoke. Pre zalivanja obavezno proverite da li je zemlja suva od predhodnog zalivanja. Zimi zalivanje potpuno prestaje, ili ako vidite da im je to potrebno možete zaliti maksimalno tri puta u period od novembra do marta.
Prezimljavanje: Najniže temperature koje podnose kaktusi su različite u zavisnosti od vrste kaktusa. Pa tako neke mogu podneti do nule dok neki mogu ostati napolju tokom cele zime pod uslovom da su zaklonjeni od padavina. Međutim većini kaktusa je potrebno obezbediti zimski san, u prohladnoj prostoriji (oko nule) sa što više svetlosti i što manje zalivanja. Kaktusi mogu prezimiti i u grejanoj prostoriji, ali onda zahtevaju češće zalivanje, bar dva puta mesečno i mnogo više svetlosti. U tom slučaju treba im izabrati mesto koje je što udaljenije od grejnog tela.
Prihrana: Kaktusi nemaju posebnih zahteva za prihranom. Možete ih prihranjivati u letnjim mesecima bilo kojom prihranom za kaktuse, ali i ne morate uopšte to raditi.
Cvetanje: Postoje vrste koje nikada neće cvetati, zatim one koje cvetaju već prve godine, ali i one koje će cvetati tek za par godina od klijanja. Da li će kaktus cvetati zavisi i od toga da li je pravilno održavan ida li mu