SEJANJE HAWORTHIA, GASTERIA…
1. Supstrat za sejanje ovih biljaka treba da sadrži jedan deo usitnjenog treseta, jedan deo rečnog peska i jedan deo sitnijih kamenčića granulacije oko 3mm (ili slično čime ćete obezbediti bolju drenažu, na primer lomljenu ciglu ili crep, perlit, keramičke krhotine…). Ove sastojke pomešati u jednakim količinama.
2. Sterilisati supstrat u rerni na 180° oko 45 minuta ili mikrotalasnoj pećnici. Supstrat možete tretirati i fungicidom, ali ako ste ga sterilisali nije neophodno. Sterilizaciju supstrata radimo kako bismo izbegli pojavu gljivica što može potpuno uništiti seme ili klijanike.
3. Posuda za sejanje ne treba biti duboka, čak dovoljno je svega 2 cm suspstrata jer ne razvijaju veliki koren sve dok ne napune godinu dana. Posuda na dnu mora imati rupe za odvod viška vode, a dobro je i posuti kamenčiće radi boljeg oticanja.
4. Kada napunite posudu supstratom lagano ga utapkajte kako biste izravnali površinu. Zalijte supstrat potapanjem posude u drugu posudu sa vodom. Kada površina supstrata počinje da dobija sjaj znači da je supstrat dovoljno natopljen. Izvadite posudu i ostavite da se ocedi.
5. Semenke položite na vlažan susptrat i ponovo ih lagano pritisnite nekim ravnim predmetom kako bi se dobro zalepile za supstrat, da ne ostanu u vazduhu. Pokrivanje semena dodatnim slojem supstrata nije potrebno ukoliko su u pitanju sitnije semenke, dok krupnije možete pokriti tankim slojem, čisto da se ne vide. Vodite računa da ih ne zakopate previše duboko jer im tada treba više vremena da izađu na površinu. Ukoliko pokrivate semenke supstratom potrebno je i taj gornji sloj navlažiti.
6. Ovo možete uraditi na još jedan način. Sipajte supstrat u posudu za sejanje, izravnjajte, rasporedite semenke, utapkajte ih u supstrat i navlažite pumpicom za vodu. Preporuka je da se koristi destilovana voda ili kišnica.
7. Održavati vlažnost tako što ćete pokriti parčetom folije, komadom stakla ili plastike. Bitno je da bude providno.
8. Postavite posudu na zasenjeno mesto. Rano ujutru ili kasno uveče orošavajte supstrat.
9. Za klijanje ovog semena treba obezbediti oscilacije u dnevnim i noćnim temperaturama. Danju ih držite na oko 25° C a noću pustite da padne ispod 20° C. Nekim vrstama je ovo neophodno za klijanje.
10. Klijanje obično počenje za 5 – 15 dana (zavisno od vrste). Kada prva semenka isklija uklonite staklo / foliju, ali nastavite da orošavate suspstrat rano ujutru i uveče sve dok većina ne nikne.
11. Nakon nicanja većine semena potrebno je obezbediti im zasenjeno mesto još oko 3 meseca a posle toga mogu biti izloženi jačem svetlu.
12. U početku se može javiti problem prevratanja klijanaca. U tom slučaju obavezno je nežno ih podići i malo ukopati ali ne previše. Ovo je najbolje uraditi pincetom.
ODRŽAVANJE
Mesto: Kao mali vole zasenjena mesta, dok odrasla biljka može podneti i direktno sunce, ali ipak izbegavajte izložiti je najjačem popodnevnom suncu ukoliko na to nije navikla ranijih godina.
Supstrat: Odgovara im supstrat za kaktuse. Siromašno zemljište sa dosta peska i kamenčića koji bi obezbedili dobar oticaj viška vode.
Prihrana: Za vreme perioda rasta, od aprila do septembra. Može se koristiti prihrana za kaktuse.
Presađivanje: Na svake 2-3 godine. Kada biljka doživi određenu zrelost počeće da se bokori ( ne baš sve vrste ), tada možete početi da razdvajate busene kako biste dobili više biljaka. Uvek se presađuju u broj veću saksiju.
Prezimljavanje: Zimska temperature na kojoj će boraviti ove biljke treba da bude nešto veća nego ona na kojoj će zimovati kaktusi, tako d aim treba obezbediti nekih 15° C u većem delu zimskog perioda. Ta temperatura povremeno može padati i na 10° C ali pod uslovom da biljka ne bude duži vremenski period na ovoj temperaturi. Potrebno joj je naći mesto što dalje od izvora toplote i da ima dovoljno svetlosti.
Zalivanje: Ove biljke se zalivaju isto kao kaktusi. Mogu podneti duži vremenski period sušu. Leti im je vreme aktivnog rasta pa im tada treba obezbediti nešto više vode. Pri visokim temperaturama trebaju se zalivati 2-3 puta nedeljno, ali najpre proverite da li se zemlja osušila od prethodnog zalivanja. Koren može jako lako istruliti pa se mora voditi računa.
Cvetanje: Potrebno je da biljka napuni nekoliko godina da bi počela da cveta (ovo važi za većinu vrsta). Kada jednom počne da cveta cvetaće svake godine, u periodu maj – septembar.