SEJANJE ECHEVERIE
1. Za sejanje echeveria jako je bitno da li su semenke sveže. Ukoliko nisu to će dosta smanjiti klijavost. Takođe sterilizacija supstrata kao i posuda za sejanje je neophodna. Sterilizaciju supstrata možete postići tako što ćete ga ispeći u mikrotalasnoj pećnici bar 3 minuta ili u rerni bar 45 minuta. Dok se sterilisana posuda dobija brisanjem sa alkaholom ili pranjem vrelom vodom.
2. Supstrat u kome se seju echeverie treba da sadrži istu količinu zemlje za cveće, peska (granulacije oko 2-4mm) i perlita ili kamenčića granulacije oko 3-5mm.
3. Posude za sejanje trebaju biti duboke oko 4 cm. Na dno se postavljaju kamenčići ili neka rešetkica što povećava drenažu.
4. Supstratom popunite posude ali ne do vrha, već je potrebno da ostane bar 1 cm praznog prostora od vrha supstrata do vrha posude kako bi sejanci koji su nikli imali dovoljno prostora za rast.
5. Zaliti supstrat prokuvanom i prohlađenom vodom i pritom paziti da se supstrat ravnomerno navlaži. Ovo možete postići potapanjem posude ili tako što ćete na vrh supstrata postaviti parče ubrusa, ili toalet papira pa lagano sipati vodu preko. Ostaviti posudu da se ocedi višak. Poželjno je kod zalivanje koristit neki fungicid.
6. Semenke rasporedite preko supstrata, vodeći računa da ne budu zbijena na gomili već da se između njih nalazi mali prostor. S obzirom da su semenke jako sitne možete koristiti suvu četkicu i sa njom rasporediti semenke. U jednu posudu možete posejati veći broj semenki. Semenke se ne pokrivaju supstratom.
7. Jako je bitno da se supstrat ne osuši dok seme ne proklija, pa kako ne biste morali stalno da zalivate najbolje je da se posuda pokrije nekom providnom folijom ili staklom, a može se i cela posuda staviti u zip kesu.
8. Optimalna temperatura potrebna za klijanje esheverie je oko 18°C 21°C. Noćna može da padne i na 20. Izbegavati direktnu sunčevu svetlost. Najbolje vreme za sejanje je proleće, međutim ako možete kontrolisati potrebne uslove onda se sejanje može obavljati u bilo koje doba godine.
9. Poželjno je svakodnevno na kratko otvoriti posudu da se provetri. Klijanje obično počinje za 4 dana, dok za par nedelja većina semena isklija.
10. Nakon što većina semena nikne počnite postepeno da otvarate posudu kako bi se sejanci navikli. Ukoliko odjednom otkrijete sejance i izložite ih spoljnom vazduhu većina njih neće preživeti tu drastičnu promenu.
11. Sejanci mogu dugo ostati zajedno u jednoj posudi, ne smeta im gužva. Možete ih presaditi tek kad uvidite da su ograničeni prosotrom i da zbog toga stagniraju. Sejanci se vade zajedno sa delom supstrata oko korena kako se koren ne bi oštetio.
12. Za život sejanaca neophodna je umerena vlažnost, supstrat im se ne sme osušiti, a takođe i dovoljno svetlosti ali ne direktog sunca.

ODRŽAVANJE ECHEVERIA
Mesto: Echeverie se gaje na veoma svetlom mestu sa po nekoliko sati sunca, ukoliko je u stalnoj senci biljka će se deformisati a novi listići će biti svetli i povijeni.
Supstrat: Ova biljka pripada porodici sukulenata pa joj nije potrebna previše hranljiva podloga za rast. Najbolje bi rasla u supstratu koji čini mešavina baštenske zemlje, peska, kemnčića, lomljene cigle… Ukoliko joj dodate malu količinu humusa onda nije potrebno ni da je đubrite.
Presađivanje: Vrši se nakon cvetanja ali ne svake godine. Čeka se da posuda u kojoj se nalazi postane mala, pa se presađuje u malo veću posudu i stavlja se svež supstrat.
Zalivanje: Leti zalivanje se vrši onda kada se zemlja skroz osuši. Najblje je zaliti obilno i pustiti vodu da se sasvim ocedi. Zimi zalivanje potpuno prestaje, ili ako vidite da im je to potrebno možete zaliti maksimalno tri puta u period od novembra do marta. Prilikom polivanja vodite računa da se ne kvase listovi.
Prezimljavanje: Echeveria nije zimootporna. Ova biljka prezimljava na temperaturama od 10- 12 stepeni. Mogu podneti i manje temperature I tada se ne zalivaju. Ukoliko nemate ove zimske uslove za echeveriu onda je unesite u toplu prostoriju i postavite je na najudaljenijem mestu od izvora toplote ali i najsvetlijem.
Prihrana: vrši se svake tri nedelje ili jednom mesečno ali samo tokom perioda rasta (maj-septembar).