SEJANJE MESOŽDERKI – DROSERA CUNEIFOLIA, DROSERA CAPENSIS…
1. Takozvane biljke mesožderke u prirodi rastu na kiselom močvarnom zemljištu pa je za njihovo održavanje i rast neophodno obezbediti im bar slične uslove. Potrebnu kiselost zemljišta za klijanje ovih biljaka ima beli treset ili “shpagnum“ treset. U ovom tresetu mesožderke će pravilno rasti . Ukoliko imate problem da nabavite ovaj treset, možete koristiti neki drugi koji ima veću kiselost ali je potrebno da bude potpuno bez aditiva. Supstrat koji se koristi za sejanje ovih biljaka se dobija mešanjem belog treseta i perlita u razmeri 50:50.
2. Pre sejanja potrebno je treset dodatno oprati kišnicom ili destilovanom vodom. Ovo se radi tako što se u kofu sipa destilovana voda, zatim ubaci treset i izgnječi u vodi. Nakon toga izvadite natopljen treset iz vode dobro ocedite i prebacite ga u drugu kofu, pa ponovite postupak nekoliko puta sa čistom vodom. Ovaj korak je bitan jer sprečava pojavu algi i bakterija koje bi mogle da potpuno unište klijanike ili uspore rast.
3. Mokar treset prebacite u posude u kojima ćete sejati. Možete kosrititi bilo kakave saksije koje imate. Ne moraju biti duboke jer je dovoljno da u posudi imamo oko 3-4cm sloja treseta.
4. Seme ovih biljaka je jako sitno (u zavisnosti od vrste), pa morate biti jako pažljivi prilikom sejanja. Seje se više komada u jednu posudu (primer: na posudu 5×5 može doći do 30 komada semenki). Vodite računa da napravite mali razmak između semenki jer ako su baš jedna do druge mogu biti zakržljale u odnosu na ostale. Seme ne treba biti pokriveno još jednim slojem. Nakon što ste položili svo seme koje želite posejati, prskalicom pofajtate seme i supstrat ali obavezno destilovanom vodom.
5. Jako je bitno da treset nikada ne bude suv. Zato je najbolje poklopiti posudu nekim providnim staklom, folijom, kesom ili slično. Posudu sa semenom stavite u neku pliću činiju i nalijte u nju destilovanu vodu u visini od 1-2cm.
6. Temperatura koja je potrebna za klijanje većine vrsta je između 20-25° C. Što se tiče svetlosti, potrebno je obezbediti im dovoljo tokom dana, ali se mora voditi računa da posuda sa semenom NIKADA ne bude direktno na suncu. Kako bi se izbegao ovaj problem možete koristiti veštačko svetlo, odnosno staviti posudu pod sijalicu. Ukoliko se seme pregreje, sasvim je sigurno da neće klijati.
7. U zavisnosti od vrste seme će početi da klija nakon 3 nedelje pa naviše. Sve dok većina semena ne isklija ne treba otvarati posudu. A onda svakoga dana vetriti po 10 minuta dnevno. Posudu potpuno otvarate kada sve biljke u njoj dobiju po nekoliko listova.
8. Nakon nekoliko meseci od nicanja, posuda sa klijanicima se štiti od direktnog sunca i održava se vlažnost treseta koji nikako ne sme biti suv. Kada klijanici dostignu prečnik 2 cm i kada počnu da se guraju zajedno možete ih presaditi u zasebne saksije.
ODRŽAVANJE MESOŽDERKI
Mesto: Većina vrsta ove biljke traži osenčena mesta, dok postoje I neke vrste koje mogu podneti jako sunce (npr. Saracenia rubra, Dionea muscipula). Ovo su sobne biljke, leti mogu biti smeštene na terasi. Ne mogu se gajiti kao baštenske biljke.
Supstart: Podloga za zdrav život i dobar razvoj ovih biljaka mora biti kisela. Beli treset je idealan. Ali može se koristiti i neki drugi treset koji nema dodatog đubriva i minerala. U ovaj treset može se mešati i perlit ali nije neophodno.
Zalivanje: Ovim biljkama je neophodna vlažnost treseta u svakom trenutku. Zalivanje se vrši isključivo kišnicom ili destilovanom vodom jer obična voda sa česme sadrži minerale koji ubijaju biljku. Nikada se ne zaliva polivanjem već samo potapanjem. Posuda sa biljkom uvek mora imati tacnu sa vodom od bar 1cm.
Prihrana: Ove biljke se ne prihranjuju. One same privlače insekte preko kojih dobijaju potrebnu hranu.
Prezimljavanje: Zimi se najbolje drže na prozoru u prostoriji u kojoj se greje, na temperaturi od 10 – 15°C. U tom periodu se smanjuje zalivanje, a sasvim je normalno da biljka osuši ili izgubi po neki list.
Presađivanje: Biljka može više godina ostati u jednoj saksiji. Obično se presađuje po potrebi, odnosno kada joj trenutna posuda postane tesna.