1. Seme Dracene draco je jako tvrdo i ima čvrstu opnu pa je zato pre sejanja neophodno uraditi skarifikaciju odnosno reckanje semena. Pre ovog postupka možete seme potopiti u mlaku vodu na 24h, kako bi opna malo odmekla, ali to nije neophodno. Površinski sloj semena ćete uspešno skinuti nekim oštrim nožem, skalpelom ili makazicama za nokte. Vodite računa da ne odete previše duboko jer se tako seme ošteti. Ovo se radi kako bi vlaga lakše i brže dospela do unutrašnjeg embriona i podtskla klijanje.
2. Supstrat koji koristimo za sejanje treba da sadrži veću količinu peska u odnosu na druge sastojke. Dovoljno je u pesak umešati malo zemlje i dodati sitnije kamenčiće (do 5mm) ili perlit umesto kamenčića. Uraditi sterilizaciju supstrata na jedan od sledećih načina: ubaciti u mikrotalasnu pećnicu na 3 minuta ili u rernu na 45 minuta. A možete koristiti i fungicid. Ohladiti supstrat nakon sterilizacije.
3. Posude koje ćete koristiti mogu biti obične skasije za rasad dubine od bar 8cm. Bitno je da imaju rupe na dnu za oticanje vode. Posudu za sejanje napunite pripremljenim supstratom i odozgo položite seme koje ste prethodno pripremili za setvu. Obilno zalijte pa preko semena pospite još jedan tanak sloj čistog peska. Ovaj gornji sloj ponovo poprskajte vodom, on ima za zadatak da čuva vlagu oko površine semena.
4. Kako biste najbolje sačuvali vlagu unutar posude poklopite je komadom providnog stakla, folije, kese… Povremeno vetrite, dovoljno je po 10 minuta svakoga dana.
5. Pored vlage, za klijanje semena Dracene potrebna je sunčeva svetlost i temperatura iznad 25° C. Zimi je ovo malo teže obezbediti ali se za sada kao najbolje rešenje pokazala veštačka svetlost, odnosno sijalica, koja pored svetlosti pruža i toplotu.
6. Sejanje ove biljke se može obaviti u bilo koje doba godine, ali se preporučuje da to bude zimi iz razloga što obično ovo seme klija jako neuredno i sporo. To znači da se može destiti da neko seme nikne posle 8 nedelja (retko kada pre) a drugo koje je posejano na potpuno isti način i u isto vreme tek posle nekoliko meseci.
7. Nakon klijanja potrebno je malim biljkama obezbediti dosta direktnog sunca i održavati stalnu vlažnost supstrata.
8. Ovo je vrsta biljke koja važi za sporo rastuće, ali ukoliko je posejete početkom zime, već na proleće je možete iznedi van.
ODRŽAVANJE DRACENE DRACO
Mesto: Ova biljka ne može bez sunčeve svetlosti. Odgovara joj i direktno sunce i visoke temperature. Ukoliko uspete da joj obezbedite dovoljno sunca tokom dana, na rubovima lista ove biljke pojaviće se crveni obrub zbog čega je ova biljka i posebna.
Supstrat: Ova biljka u prirodi nema posebnu hranljivu zemlju, tako da je možete gajiti u peskovitoj zemlji ali uspevaće i u kvalitetnijoj čak će i brže rasti. Dodavanjem kamenčića ili komadića cigle uspeće da povećate propusnost supstrata.
Zalivanje: Leti se zaliva maksimalno dva puta nedeljno, a zimi znatno manje do dva puta mesečno. Dracena je osetljiva na višak vode, pa svako zadržavanje vlage oko korena može po biljku biti pogubno. Zato se praktikuje zalivanje sa više vode kako bi voda mogla da protekne kroz supstrat. U podmetaču se voda ne sme ostavljati. Povremeno možete orošavati. Izbegavajte zalijanje odozgo preko listova biljke već direktno na zemlju. Biljka je izuzetno osetljiva na hlor, pa je potrebno pri zalivanju koristiti kišnicu ili flaširanu vodu, može i ohlađena prokuvana voda.
Presađivanje: Ovu biljku skoro da uopšte ne morate presađivati i to mnogo godina. Uporedite dubinu i širinu saksije sa korenom i veličinom biljke pa po tome birajte veličinu saksije.
Prezimljavanje: Tokom zime ova biljka treba stajati na temperaturi od 15 – 20° C. U tom periodu ređe zalivati.
Prihrana: Potreba za đubrenjem ove biljke nije velika. Prihrana se ubacuje za vreme letnjih meseci, i to đubrivom za sobne biljke. Kada je temperatura iznad 20° C Dracena se prihranjuje dva do tri puta sedmično. Zimi se prestaje sa prihranom.