SEJANJE DIOSCOREA-E
1. Supstrat koji je potrebno koristiti za isklijavanje semena ove biljke je isti onaj koji se koristi za kaktuse. Tako da možete koristiti kupovni supstrat za kaktuse, a možete ga napraviti i sami. Ukoliko se odlučite da sami mešate supstrat koristitte sledeće sastojke: 1/3 zemlje za cveće, 1/3 peska (granulacije do 2mm) i 1/3 perlita (možete koristiti i sitnije kamenčiće do 5mm ili krhotine cigle, crepa…). Poslednji sastojak je neophodan ovoj mešavini jer obezbeđuje dobru drenažu što je ovoj biljci neophodno jer stvara kaudeks koji lako truli usled predugog zadržavanja vode.
2. Pripremljeni supstrat je potrebno sterilisati kako se ne bi pojavile bakterije. Sterilisanje možete obaviti na više načina. Možete supstrat preliti tek ključalom vodom, možete koristiti fungicid, a možete ga i zapeći u rerni na 180° oko 45 minuta ili u mikrotalasnoj pećnici na 3 minuta. Nakon ovog koraka supstrat ohladiti.
3. Posude u kojima ćete sejati ne moraju biti previše duboke, dovoljna dubina bi bila oko 5 cm. Ukoliko je posuda toliko i široka onda u jednu posudu možete posejati oko 3 semenke. Ako koristite još šire posude stavljajte veći broj semena. Neophodno je da se naprave rupe na dnu posude.
4. Sipajte supstrat u posudu, ali ne mojte ići do vrha, ostavite bar 2cm prazno. Supstrat zalijte. Možete ga zaliti potapanjem posude, prskalicom, sipanjem vode odozgo… Preporuka je da se koristi kišnica ili odstajala voda sa česme. Nakon zalivanja potapkajte zemlju da slegne i ostavite da se ocedi višak vode.
5. Pre nego što spustite seme u posudu uklonite „krilca“ sa semena ukoliko ih ima jer oni ničemu ne služe. Napravite rupe u supstratu dubine do 1cm, u njih spustite semenkice i zatrpajte. Ukoliko seme ne bude pokriveno supstratom najverovatnije da neće moći da isklija.
6. Održavajte vlažnost tako što ćete posudu pokriti sa providnom folijom, kesom, staklom. Možete koristiti i kese sa zip zatvaračem. Svakodnevno otvarajte da se vetri na 20 minuta.
7. Posudu postavite na istočni prozor u prostoriji gde je temperatura oko 20° C. Blage varijacije u temperaturi mu neće smetati. Najbolje je seme posejati u jesen.
8. Proces klijanja kod ove biljke trajaće od dve do tri nedelje. Kada većina semena proklija otklopite posudu i zaštitite klijanike od direktnog sunca. Orošavajte svakodnevno.
9. U prvih godinu dana klijanici će jako sporo rasti i razviti kaudeks veličine zrna graška, kasnije im predstoji nešto brži rast. Nakon prve godine možete mlade biljke resaditi u zasebne saksije. Za nekih osam meseci od klijanja biljka će stvoriti kaudeks veličine novčića.
ODRŽAVANJE DIOSCOREA-E
Mesto: Držati u blagoj senci jer ova biljka ne podnosi dirktno sunce, naročito mlade biljke koje još nisu razvile svoj kaudeks. Najbolje im odgovara istočni prozor.
Supstrat: Dobra drenaža supstrata je ključna za pravilan razvoj ove biljke. Zato je najsigurnije napravite smešu koja sadrži dosta sastojaka zbog kojih voda lakše protiče. Tu pomažu kamenčići (kod veće biljke mogu se ubacivati veći kamenčići), komadići cigle ili crepa, keramičke krhotine, perlit… Takođe je poželjno na dno posude ubaciti kamenčiće. Idealna zemlja za Dioscoreu je ona za kaktuse.
Zalivanje: Nepravilno zalivanje je najčešći uzrok propadanja ove biljke. Ovo je biljka koja je leti aktivna pa je tada treba više zalivati ali pažljivo. Sačekati da se zemlja oko kaudeksa potpuno osuši pa onda zaliti sa većom količinom vode. Pustiti da se voda ocedi kroz rupe, nikako ne ostavljati vodu u podmetaču. Zimi zalivanje prestaje.
Presađivanje: Obično se vrši po potrebi, odnosno kada uočite da joj je stara saksija postala tesna. Slobodno dozvolite da prođu i godine od prethodnog presađivanja. Preporučuje se da se prilikom svakog presađivanja biljka za po malo podiže, odnosno da kaudeks sve više i više izviruje iz zemlje. Ovo se radi iz razloga što kaudeks sve više svetla traži pa ukoliko mora sam da se podiže iznad zemlje može doći do uvrtanja biljke i deformisanja.
Prezimljavanje: Sa dolaskom zimskih meseci treba postepeno prestati sa zalivanjem. To ćete najbolje uočiti kada vidite da listovi postaju žuti i da počinju da opadaju. Tada saksiju premestite u prohladnu sobu na zimsko mirovanje.