SETVA ALOJA

  1. Prilikom sejanja aloje najbitnije je da se obezbedi dobra propusnost supstrata. Zato je dobro napraviti smesu od sledecih sastojaka: zemlja za cvece, pesak I perlit. Može se u početku koristiti I kokosov treset. Neophodno je supstrat sterilisati u mikrotalasnoj pećnici oko 3 minuta ili u rerni na 180° oko 45 minuta.
  2. Posude u kojima ćete sejati mogu biti bilo kakve. Najpraktičnije su providne plastične posude jer se u njima lako može videti kolika je vlažnost supstrata u svakom trenutku. Keramičke posude se ne preporučuju jer one duže zadržavaju vlagu oko zidova. Takođe je potrebno da posuda ima što više rupica na dnu za propust viška vode.
  3. Napravite supstrat i stavite u posudu, ali pritom pazeći da posudu ne prepunite, već je najbolje ostaviti bar 2 cm do vrha. Pravilno zalivanje supstrata prilikom setve je da se posuda u kojoj sejemo potopi u vodu (najbolje kišnica ili prokuvana voda). To se radi tako što se neki sud napuni vodom onoliko koliko je potrebno da dođe do polovine posude u koju sejemo. Potrebno je ostaviti posudu u vodi neko vreme, sve dok ne vidimo da je površina supstrata mokra. Tada se posuda vadi iz vode I ostavlja da se dobro ocedi.
  4. Po površini pripremljenog supstrata treba posuti semenke aloje, lagano pritisnuti nekim ravnim predmetom. Pokrivanje semena supstratom nije potrebno.
  5. Održavanje vlažnosti u posudi se radi na više načina. Za to možete koristit najlon koji ćete gumicom pričvrstiti za posudu; zatim komad stakla koji se može samo položiti na ivice saksije… Najbolji način jeste staviti posudu u kesu sa zip zatvaračem.
  6. Seme aloe je najbolje saditi u toplijim mesecima, ali može se sejati i zimi ukoliko mu možete obezbediti dovoljnu količinu svetlosti, toplote i vlage. Minimalna temperature za klijanje aloe je 21 °C. Posuda sa semenom treba stajati na svetlom mestu ali ne na direktnom suncu.
  7. Kesu sa posudom NIKADA ne otvarati minimum tri meseca. Nakon ta tri meseca potrebno je svakodnevno otvarati kesu na pola sata kako bi se sejanici koji su nikli polako počeli privikavati na klimu koja je drugačija od okruženja u kom su bili. Ovo je potrebno raditi oko mesec dana, nakon čega su spremni da potpuno izađu iz kese.
  8. Sada bitnu ulogu u rastu I preživljavanju uopšte vaših beba aloa igra svetlost. Postavite ih na osvetljenom mestu, nikako direktnom suncu I povremeno orošavajte. Presađivanje je potrebno tek kad krenu da se guraju ili ukoliko vidite da im je plitka posuda.

ODRŽAVANJE ALOE

Mesto: Za aloje treba obezbediti osvetljeno mesto, ali ne na celodnevnom direktnom suncu već da ima blago zasenjeno stanište. Ukoliko biljka potamni ili dobije smeđe pege znači da joj je sunce prejako.. Leti je možete uzgajati i u vrtu, dok joj je zimi potrebno osvetljeno mesto sa temperaturom od 6° C do 12° C.
Zalivanje: aloje leti traže nešto češća zalivanja, ali treba sačekati da se supstrat osuši između dva zalivanja. Zimi se zalivanje proređuje, pa se u proseku od novembra do marta zalije svega 3 puta. Može se I pomalo orošavati, ali ne preterivati. Vrlo je moguće da se aloja u toku zime smežurati i izgledati suvo, ali na proleće ponovo će povratiti dobar izgled. Prevelika vlaga, bilo leti ili zimi nije dobra jer koren truli I biljka umire.
Prihrana: Leti svakih 14 dana možete prihranjivati mineralnim đubrivom za biljke, dok se zimi prihrana potpuno isključuje.
Supstrat: Idealan supstrat za aloe jeste zemlja za cveće pomešana sa malo peska, u razmeri 2:1. Najpotrebnije je da ima dobar protok vode, odnosno da je ne zadržava dugo. Da biste postigli što bolju propusnu moć supstrata možete dodati i malo perlita u pripremljenu smesu, kao i posipanje dna saksije šljunkom.
Presađivanje: Aloje se presađuju samo ukoliko stara posuda postane mala, i to se radi isključivo u proleće. Prilikom presađivanja potrebno je voditi računa da je saksija dovoljno duboka i da se biljka postavi na istoj dubini na kojoj je bila u prethodnoj saksiji.
Aloa obično cveta tek nakon tri do šest godina.