SEJANJE AFRIČKOG DRVEĆA – ADANSONIA DIGITATA, ERYTHRINA

  1. Seme skoro sveg afričkog drveća je veoma tvrdo pa zbog bržeg i boljeg klijanja zahteva posebnu pripremu pre sejanja. (Ako seme nije tvrdo preskocite ovaj korak) Najpre je potrebno seme smirglati turpijom, može i nožem ali se mora obaviti pažljivo kako se ne bi oštetila unutrašnjost. Skinite samo površinski sloj. Nakon toga se seme ubaci u mlaku vodu i drži u vodi bar 24 časa, a može i duže. Ukoliko sejete Erythrinu možete svo seme koje ostane da pluta baciti jer to seme nije zrelo i sigurno neće klijati.
  2. Supstrat u koji se seje seme koje je pripremljeno na gore pomenut način treba da sadrži peska (njaviše), zatim običnu zemlju za cveće i sitije kamenčiće zbog drenaže (ili perlit, komade cigle i slično). Prilikom sejanja afričkog drveća neophodno je koristiti fungicid jer je ovo seme veoma podložno stvaranju gljivica. Čak i posle nicanja treba se povremeno prskati fungicidom i tom prilikom je najbolje koristiti onaj koji duže vremena štiti.
  3. Posude za sejanje moraju na dnu imati što više rupica i trebaju biti dubine od bar 5 cm. U njih sipajte supstrat ali ostavite malo mesta do vrha.
  4. Seme posadite na dubinu od najviše 5mm i obilno naprskajte vodom u kojoj ste sipali fungicid. To uradite uz pomoć prskalice. U jednoj posudi možete posejati veći broj semena, ali vodite računa da razmak između njih bude oko 2 cm.
  5. Pokrijte posudu nečim providnim, staklom, kesom, folijom… Ovo je bitno zbog održavanja vlažnosti unutar posude.
  6. Postavite spremljenu posudu na svetlom mestu na temperaturi od 20 do 25° C.
  7. Vreme potrebno za početak klijanja je obično od 2 do 4 nedelje, ali to zavisi od uslova u kojima se nalazi posuda kao i od toga da li su pravilno odrađeni svi opisani koraci.
  8. Nakon klijanja otklopiti i strogo voditi računa o vlažnosti, temperaturi i svetlosti. Mlade biljke ne smeju biti duže vremena suve ali ne ni previše zalivane. Temperatura ne sme pasti ispod 15°C i sejanici ne smeju biti na direktnom suncu.
  9. Ove biljke će relativno brzo rasti (ali ne sve vrste), pa kada uočite da se guraju možete ih presaditi u zasebne saksije. U našim vremenskim uslovima je nemoguće ovo drveće gajit napolju u baštama već isključivo u saksijama. Tako da mogu porasti najviše do 2m (u zavisnosti od vrste), zato se kod nas ovo drveće najčešće koristi za formiranje bonsaia.

ODRŽAVANJE AFRIČKOG DRVEĆA

Mesto: Mogu trpeti direktne sunčeve zrake, ali ih morate postepeno privikavati. Mladu biljku ne iznosite na sunce.
Supstrat: Ovim biljkama nije potreban suviše hranljiv supstrat. Treba im ubacivati dosta peska u zemlju za cveće i što više kamenčića, slobodno to mogu biti i malo krupniji kamenčići. Supstrat mora biti dobro dreniran jer ove biljke skladište vodu u korenu i malo veća vlaga može biti pogubna.
Zalivanje: Svo afričko drveće se mora zalivati veoma oprezno. Ono slabije podnosi vlagu oko korenja čak i od kaktusa. Mlada biljka može se zalivati nešto češće, kada se zemlja prosuši, dok stariju možete pustiti što duži vremenski period bez vode. Zimi zalivanje potpuno prestaje.
Prezimljavanje: S obzirom na to da ove biljke potiču iz Afrike, one mogu podneti jako visoke temperature. Međutim, najniža temperatura koju podnose je 10° C, a i to jako kratko. Zato se moraju unositi već sa prvim znacima jeseni. Zimi se čuvaju u toploj prostoriji ali se ne zalivaju. Tokom zime većina vrsta će potpuno obaciti list. Povremeno će im biti potrebno i orezivanje kako se ne bi savijale pod sopstvenom težinom.
Prihrana: Možete ih prihranjivati ali ne previše. To obavljate u letnjim mesecima i to svega jednom mesečno koristeći prihranu sa dosta azota.
Presađivanje: Ne morate ih presađivati i po nekoliko godina. Kada to radite birajte za broj veću saksiju sa što više rupa na dnu zbog oticanja viška vode. Presađivanje se vrši u aprilu ili maju.