SETVA AKACIJA

  1. Seme akacije je veoma tvrdo pa zbog toga zahteva posebnu pripremu pre sejanja. Ovaj korak možete i preskočiti ali onda ćete sigurno čekati po više meseci za klijanje ili se ono uopšte neće ni desiti. Najpre biste trebali proveriti koje seme je zrelo za sejanje a koje nije. Ovo ćete uraditi tako što ćete u čašu sa hladnom vodom ubaciti semenke i sačekati nekoliko minuta, svo seme koje potone posadite a ono koje ostane da pluta slobodno bacite jer neće klijati zato što je prebrzo ubrano i nije stiglo da sazri. Dva najjednostavnija načina za omekšavanja tvrde opne semena su skarifikacija i potapanje. Skarifikacija podrazumeva zasecanje tvrdog dela nekim oštrim nožem, skalpelom, makazicama i slično. Tom prilikom morate paziti da ne oštetite unutrašnjost time što ćete preduboko zaseći. Dovoljno je napraviti mali rez, ne morate ljuštiti celu opnu. Ako se odlučite za potapanje semena, trebate to obaviti u flaširanoj vodi i držati seme potopljeno 24 sata. Ukoliko se odlučite za oba načina (čime biste dosta ubrzali klijanje) najpre zasecite opnu a zatim potopite seme.
  2. Kako biste napravili idealnu podlogu za isklijavanje pomešajte rečni pesak u najvećoj količini, zatim malo borove kore, vermikulit i umešajte malo humusa. Ukoliko pripremljenom miksu dodate i malo kamenčića povećaćete drenažu zemljišta. Pripremljenu smešu sterilišite kako biste izbegli pojavu algi i bakterija. Za sterilizaciju možete koristiti fungicid, a možete i jednostavno ispeći supstrat u mikrotalasnoj pećnici na 3 minuta ili u rerni na 45 minuta na temperaturi od 180°C. Ohladiti supstrat nakon sterilizacije.
  3. Posuda u kojoj ćete sejati mora imatu dubinu od bar 6 cm. Takođe je jako važno da na dnu ima rupice za oticanje viška vode. Koristite plastične posude. U jednoj posudi možete sejati više semenki. Napunite posudu za sejanje supstratom, ali pazite da ostane do vrha bar 2 cm kako bi biljke koje prve niknu mogle neometano rasti.
  4. Položite seme na supstrat i preko pospite još jedan sloj supstrata u debljina kolika je debljina same semenke. Nakon ovoga dobro zaliti i lagano potapkajte supstrat kako bi zemlja lepo slegla.
  5. Da bi seme klijalo neophodna mu je vlažnost. Kako biste vlagu zadržali u posudi sa semenom, poklopite posudu sa providnim staklom, folijom, kesom ili slično. Držite poklopljeno i povremeno provetravajte ali ne dozvolite da se supstrat osuši.
  6. Posudu postavite na toplom mestu sa temperaturama iznad 20°C. Izbegavajte direktno sunce. Bitno je da posuda ne stoji na zemlji već da bude bar nekoliko cm podignuta.
  7. Klijanje će najverovatnije početi za 2 nedelje do mesec dana, ako ste se odlučili za omekšavanje opne. Ukoliko ste preskočili korak pripreme semena najverovatnije ćete čekati nekoliko meseci.
  8. Nakon klijanja uklonite staklo kojim ste čuvali vlažnost i stavite posudu sa klijanicima na svetlom mestu, ali ne na direktno sunce. Dok su biljke još mlade održavajte vlažnost supstrata jer ukoliko se osuši na duži period to će veoma usporiti rast.
  9. Kada klijanici dostignu veličinu od oko 2-3 cm trebate ima dodeliti sopstvene saksije. Saksije trebaju imati bar 10 cm dubinu i rupe na dnu. Nakon godinu dana od sejanja možete polako početi da ih izlažete sunčevim zracima.

ODRŽAVANJE AKACIJA

Mesto: Odrasle biljke možete preko leta držati na direktnom suncu ali ne odjednom već je potrebno postepeno navikavanje na jako sunce kako ne bi biljka dobila opekotine. Lepo će rasti i u blagoj senci ali joj ipak obezbedite bar 10 časova sunčeve svetlosti.
Presađivanje: Ova biljka vremenom razvija veoma dug korenov sistem. Zato je potrebno obezbediti joj dovoljno duboku saksiju i presaditi kada vidite da koren počinje da izlazi kroz rupice na dnu saksije. Uvek se sadi na istoj dubini kao što je bila u prethodnoj saksiji i odozgo možete posuti sloj malča kako biste zaštitili koren od jakog sunca i isušivanja.
Supstart: Isti supstart koristite za odraslu biljku kao i onaj pri sejanju.
Prihrana: Vrši se za vreme letnjih meseci i tom prilikom koristite prihranu sa niskom količinom azota.
Prezimljavanje: Savetuje se držanje na nekih 8°C uz dosta svetlosti sa smanjenim zalivanjem od maksimalno jednom mesečno. Međutim postoje i vrste koje ne mrznu i mogu ostati napolju u baštama ili žardinjerama u našim vremenskim uslovima.
Zalivanje: Ova biljka može jako dobro da trpi sušne periode. Leti, ako se nalazi na direktnom suncu trebate je zalivati u predvečerje ali samo ako je zemlja već nekoliko dana suva od prethodnog zalivanja. Zimi se skoro uopšte ne zaliva ili vrlo malo.